Művészet és tudomány kapcsolata a jelenkorban - az orvostudomány szemszögéből.

Dr. Letoha Tamás MD, PhD és Dr. Oláh Zoltán PhD – az időskori vakság, a 2-es típusú diabétesz, a Parkinson-kór és Alzheimer-kór megelőzhetőségének kutatói – előadása.
 

      Amint értesültem a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja kutatói – Letoha Tamás MTA kutatóorvos és Oláh Zoltán molekuláris biológus – csodálatos felfedezéséről, azonnal tudtam, hogy valamilyen formában csatlakozni szeretnék programjukhoz. (  A MentalFitol egészségmegőrző élelmiszer-eszenciáról bővebben: http://www.pharmacoidea.eu  )

      A kutatók galériámban tett látogatása ezt az elhatározásomat még jobban megerősítette. Nem csak Oláh Zoltánnak a tudomány és művészet ismét aktuálissá vált kapcsolatáról, a harmadik évezred „neoreneszánsz” emberideáljáról, a „science-art” szükségességéről mondott gondolatai – hiszen mindezekre valamiképpen már Bergson és Guitton is írásaiban is találhatunk utalást, – hanem visszaemlékezésem arra, hogy huszonkét éven át a budapesti Hematológiai Intézetben prof. Dr. Novák Ernő (Szent-Györgyi tanítvány) mellett dolgozhattam mint vegyész. Az egészségügytől később sem tudtam (de nem is akartam) elszakadni: 1992-ben, immár galériásként, legelső kiállításomat prof. Dr. Petrányi György felkérésére a vesebetegek megsegítésére rendeztem a Vígszínházban. Később a galériámban működött hat éven át az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, Dr. Daubner Béla vezetésével. Amikor pedig bezárt az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet, az ott dolgozó orvosoknak és betegeiknek rendeztem kiállítást.

      A szegedi tudósok felfedezése ismét alkalmat kínál számomra, hogy a gyógyítás érdekében végzett kutatás és a művészet ügyét egyaránt szolgáljam. Reményeim szerint galériám életében egy új szakasz nyitánya lesz a címben megfogalmazott előadás, hiszen az a művészet és tudomány kapcsolatának eddig ismeretlen aspektusait tárja majd fel.

      Most tehát örömmel hívom meg galériámba Oláh Zoltánt és Lehota Tamást a tavaszi napéjegyenlőség (!) napján egy előadásra illetve az ezt követő beszélgetésre, melyen a kutatók által kifejlesztett egészségmegőrző ételadalékkal kevert lisztből magam sütötte friss kenyérrel szeretnék kedveskedni vendégeinknek. Gondoskodunk tehát a test mindennapi kenyeréről. A galéria falain pedig ott „a festészet (…), amely beszél a lélek mindennapi kenyeréről, s ezt a kenyeret senki más se képes a léleknek ilyen formában adni” – értünk egyet Kandinszkij soraival.  

      A rendezvény pontos időpontját majd külön meghívó jelzi.

      Scheffer Lívia 
„Nagy reménység támad (…) azok számára, akik gondolkodnak. Mi párbeszédeinkben azt szeretnénk megláttatni, hogy közeledik a döntő kibékülés pillanata a természettudósok és a filozófusok, a tudomány és a hit között.” Ez a Jean Guitton és általunk is vágyott pillanat a művészet megújulásának ideje.


Tisztelettel meghívjuk Önt a
 
„MentalFitol, avagy a tudomány művészete”

Dr. Oláh Zoltán PhD és Dr. Letoha Tamás MD, PhD
az időskori vakság, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzhetőségének kutatói
előadására

2010. március 26-án (péntek) 18 órára
a Scheffer Galériába

Az előadást követő beszélgetés ideje alatt kenyeret sütünk a tudósok által kifejlesztett egészségmegőrző ételadalékkal kevert lisztből, mellyel vendégeinknek szeretnénk kedveskedni. Így gondoskodunk a test mindennapi kenyeréről. A galéria falain pedig ott „a festészet (…), amely beszél a lélek mindennapi kenyeréről, s ezt a kenyeret senki más se képes a léleknek ilyen formában adni” – értünk egyet Kandinszkij soraival.
Kovács-Gombos Gábor: A kovász (Mt, 13, 33)Scheffer Galéria
1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 4.
www.scheffergaleria.hu
Tel.: 06-1-4666902

Dr. Oláh Zoltán molekuláris biológus és Dr. Letoha Tamás MTA kutatóorvos felfedezéséről, a MentalFitol egészségmegőrző élelmiszer-eszenciáról bővebben: www.pharmacoidea.eu